Opleiding tot Brandwacht
Opleiding tot Brandwacht
Lijkt het je wel wat om te werken als brandwacht en bijvoorbeeld werkzaamheden uit te voeren tijdens theatervoorstellingen of om de arbeidsveiligheid te checken op een scheepswerf? Dan moet je de juiste opleidingen hebben gevolgd om te mogen werken als brandwacht. In dit artikel vertellen we je alles over de diploma’s en kwalificaties die je nodig hebt om te mogen werken als brandwacht.
Industrieel brandwacht opleiding
Een Industrieel brandwacht moet ervaren zijn in het toezicht houden bij risicovolle projecten, moet repressief kunnen optreden bij calamiteiten en ervaring hebben met brandbestrijding, werken met gevaarlijke stoffen en hulp kunnen verlenen in noodsituaties.
Om te mogen werken als Industrieel Brandwacht, moet er een opleiding worden gevolgd. Afhankelijk van de instantie waarbij de opleiding wordt gevolgd, kun je in 5 tot 10 dagen volledig opgeleid zijn tot Industrieel brandwacht. Tijdens de opleiding worden er ook allerlei examens gemaakt om diploma’s te behalen, zoals:
- Diploma VCA VOL
- Diploma BHV Basis
- Certificaat kleine blusmiddelen
- Certificaat gasmetingen Ex-OX-TOX
- Certificaat Werken als buitenwacht Mangatwacht Daarnaast word je ook medisch gekeurd, bijvoorbeeld voor het dragen van onafhankelijke adembescherming.
Bij het afsluiten van de opleiding kun je jezelf Industrieel brandwacht noemen, maar heb je eigenlijk nog niet echt ervaring in het veld. Bij De Groot Brandwachten zijn we altijd op zoek naar nieuwe brandwachten, maar wel enkel Rijksgediplomeerde brandwachten. Lees er hieronder meer over!
Rijksgediplomeerde brandwacht opleiding
Veel bedrijven willen voor hun opdrachten enkel brandwachten inzetten die ook echte ervaring hebben met brandveiligheid en branden blussen. Daarom nemen ze enkel Rijksgediplomeerde brandwachten aan.
‘Rijksgediplomeerd’ betekent dat de persoon in kwestie is opgeleid door het IFV of NBBE en periode heeft gewerkt bij een brandweerkorps. Een Rijksgediplomeerde brandwacht is dus langer en intensiever opgeleid en heeft echte ervaring met brandbestrijding, incidenten met gevaarlijke stoffen en is daarnaast ook opgeleid om hulp te verlenen.
Rijksgediplomeerde brandwachten kunnen altijd minimaal het Manschap A diploma (voorheen ‘brandwacht’) voorleggen. Ook kunnen ze mogelijk extra brandwacht opleidingen hebben gevolgd, om bijvoorbeeld werkzaamheden te mogen uitvoeren als Bevelvoerder, Hoofdbrandwacht, Brandmeester en Bevelvoerder Bedrijfsbrandweer. Extra brandwacht opleidingen Veel brandwachten kunnen ook een scala aan extra diploma’s van specialismen voorleggen, om meer specifieke werkzaamheden te kunnen uitvoeren.
Dit zijn de Rijksdiploma’s specialismen:
- Chauffeur klein voertuig
- Chauffeur groot voertuig
- Pompbediende
- Bedienaar redvoertuig
- Waarschuwings- en Verkenningsdienst
- Gaspakdrager
- Ontsmettingseenheid
- Duiker
- Oefenleider
- Instructeur
- Vliegtuigbrandbestrijding
- Preventie-controlefunctionaris
Daarnaast hebben veel brandwachten ook aanvullende opleidingen gevolgd, denk aan een EHBO-opleiding, een VCA certificaal, mangatwacht en meer. Extra brandwacht opleidingen volgen zorgt ervoor dat je breder inzetbaar bent omdat je meer kennis hebt.
Hoe beter je opgeleid bent, hoe groter de kans is dat je voor specifieke klussen wordt ingezet en dus meer kunt verdienen. Extra brandwacht opleidingen volgen kan dus invloed hebben op je loonstrookje!