ZZP Brandwacht

Werken als brandwacht als zzp: hoe werkt het?

ZZP Brandwacht

De meeste brandwachten werken als zzp’er, zij het zzp’er die zelf op zoek gaat naar klussen, of als zzp’er die ‘vast’ samenwerkt met één of meerdere partijen - zoals bijvoorbeeld De Groot Brandwachten. Omdat je werkt als zzp brandwacht, kun je dus zelf kiezen welke klussen je aanneemt. Er zijn natuurlijk ook brandwachten die vast in dienst zijn bij een bedrijf.

Hoe word je brandwacht (zzp)?

Om te werken als zzp brandwacht, is het belangrijk dat je kennis hebt van brandpreventie en brandbestrijding, zodat je weet wat je moet doen in een scala van situaties.

Om industrieel brandwacht te worden, moet je enkele opleidingen volgen. Zo is het belangrijk dat je een VCA-diploma haalt en je diploma’s voor kleine blusmiddelen, gasmeten en buitenwacht/mangatwacht. Als je dit allemaal hebt gehaald, kun je aan de slag als Industrieel Brandwacht.

Er zijn ook opdrachtgevers die enkel werken met Rijksgediplomeerde brandwachten. Dit houdt in dat je moet kunnen aantonen dat je praktijkervaring hebt bij een brandweerkorps en daar tijdens een periode opgeleid bent. Hierdoor heb je dus veel praktijkervaring met brandbestrijding, incidenten met gevaarlijke stoffen en hulpverlening. Rijksgediplomeerde brandwachten kunnen uiteraard een hoger tarief voor hun diensten vragen. Daarvoor moeten Rijksgediplomeerde brandwachten zich wel regelmatig opnieuw laten keuren. Voor sommige klussen worden zelfs enkel Repressieve Rijksgediplomeerde brandwachten ingezet; dit zijn brandwachten die nog steeds werken of vrijwilliger zijn bij een brandweerkorps, wekelijks opleiding volgen én medisch gecheckt worden. Uiteraard kunnen zij een nog scherper tarief vragen.

P.S. Wist je dat we altijd op zoek zijn naar Rijksgediplomeerde brandwachten met minstens Manschap A? Bekijk snel onze ‘brandwachten vacatures’-pagina en meld je aan!

Hoe kies ik welke zzp brandwacht klussen ik wil doen?

Als zzp’er kun je zelf op zoek gaan naar klussen via bijvoorbeeld vacaturesites. Je kunt je ook laten opnemen in het bestand van een organisatie, zoals De Groot Brandwachten, de organisatie achter werkenalsbrandwacht.nl.

We schetsen graag onze werkwijze. Wij werken met honderden brandwachten in heel Nederland die in ons bestand zitten. Sommige van onze brandwachten werken behoorlijk long-term bij een klant, anderen nemen liever korte klussen aan. Alles kan!

Als we een nieuwe klus hebben, dan wordt deze uitgezet op onze eigen app. Al de brandwachten in ons bestand zien deze klussen en kunnen aangeven of ze geïnteresseerd zijn. Wij proberen altijd een goede match te zoeken tussen de klant en de klus. Maar als zzp brandwacht kun je dus gewoon je eigen klussen kiezen. Fijn, toch?

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging als zzp brandwacht? Vul dan snel je diploma’s en kwalificaties in op onze ‘brandwachten vacatures’-pagina. Dit zijn de functie-eisen: Rijksgediplomeerde zzp brandwacht met minimaal een Manschap A diploma Rijbewijs + eigen vervoer Diploma VCA VOL of EX-OX-TOX is een pré Geen justitieel verleden

Wij ontmoeten je graag!